Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα των προσφύγων

Στις 20 Ιουνίου είναι η παγκόσμια μέρα προσφύγων. Η προσφυγιά αποτελεί, όπως δείχνει η ιστορία, αποτέλεσμα βίαιων φυλετικών- πολιτικών εκκαθαρίσεων, οικονομικής κατάρρευσης, ανεργίας. Πολλοί Έλληνες στο παρελθόν, απ’ όλα τα σημεία της χώρας μας, έχουν υπάρξει οικονομικοί μετανάστες με βασικούς προορισμούς την Αμερική και την Γερμανία. Το προσφυγικό κύμα από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 όπως από τη κατοχή της Κύπρου από το 1974, αποτελούν σταθμούς με ανεξίτηλα σημάδια στην Ελληνική ιστορία.
Στην δεκαετία του 1990 και του 2000 οι ρόλοι αντιστράφηκαν και η Ελλάδα, εν μέσω οικονομικής ανάπτυξης, αποτέλεσε προορισμό πολλών οικονομικών μεταναστών, κυρίως από τη γείτονα Αλβανία και από τα βαλκάνια. Σήμερα, εν έτη 2010, η ιστορία επαναλαμβάνεται, δεδομένης της οικονομικής κρίσης δημιουργούνται μεταναστευτικές ροές από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, κυρίως Ευρωπαϊκές. Οι σύγχρονοι Έλληνες μετανάστες, παιδιά με σπουδές και πολλές φορές με περισσότερα από ένα πτυχία, αναγκάζονται, μη βρίσκοντας δουλειά, να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον – το μέλλον που τους στερείται στη χώρα τους– σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λαϊκή ρήση αναφέρει ότι «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα».. και μάλλον επιβεβαιώνεται. Έχει έρθει η ώρα που πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες. Έχει έρθει η ώρα να χαμηλώσει το ηλικιακό όριο των αποφάσεων και να μπει φρέσκος αέρας γνώσης στα κέντρα αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν οι νέοι να κρατούνται όμηροι αποφάσεων για την δική τους τύχη στην ίδια τους την χώρα. Τα παιδιά που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους πρέπει να υλοποιούν τα όνειρά τους στην χώρα τους και όχι να γίνονται μετανάστες.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα σπιτικό είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς το θεωρούμε δεδομένο. Οι άνθρωποι που μεταναστεύουν αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, περιμένοντας χρόνια για να επιστρέψουν ενώ αρκετοί δεν γυρνούν ποτέ. Την ημέρα αυτή – 20 Ιουνίου – οφείλουμε σε όλους αυτούς, που οι συνθήκες τους μετέτρεψαν σε μετανάστες, να μην τους ξεχνάμε και να αφυπνίζουμε την ελπίδα τους ότι μια ημέρα θα μπορέσουν να επαναπατριστούν.

Από το γραφείο ενημέρωσης συνδυασμού «Πειραιάς…. Όλοι Μαζί για Μια Νέα Αρχή»
http://pireasoloimazi.blogspot.com/
τηλ. 210 4194259, φαξ. 210 4194258